Det vil være en fordel at gå på et kursus inden du starter på bolchekogning, men der er ikke absolut nødvendigt. Hos Det Søde Liv i Fredensborg kan man få kurser i bolchekogning, men der er også demonstration af månedens bolche med smagsprøve hver 1. og 3. lørdag i måneden, så man kan se om det kunne være interessant
Alle ingredienserne kan ligeledes købes hos Det Søde Liv, Postbox 96, Kratbjeg 307 B, 3480 Fredensborg.
Inden du går i gang med at lave bolcher skal du have fundet alle ingredienserne frem. Når du først er gået i gang har du ikke tid til at finde det.
Man kan ikke bruge almindelig frugt-farve, da den er vandbaseret.
Du skal endvidere huske at oliere alle redskaberne du skal bruge så som: underlag, spartler, saks - inden brug.
Lad ikke børn lave bolcher alene, idet bolchemassen er MEGET varm.
Bolchegrundmasse (giver ca. 500 gr. bolcher) | |
1,5 dl. druesukker | Blandingen kommes i en gryde og røres til sukkeret er jævnt fordel i vandet. Massen varmes op i en gryde til 165 grader. Det er vigtigt, at massen er 165 grader, hvis den er under vil bolcherne blive seje og klistrede og hvis den er over 165 grader vil massen blive branket. |
4 dl. sukker | |
1 dl. vand |
Saltlakridsbolcher | |
1 portion bolchegrundmasse | Bolchemassen hældes ud på den oliesmurte bolchemåtte, sort farve tilsættes. Når farven er jævnt fordelt drysses lakridspulveret og salt i. Der skal røres grundigt rundt i massen, da lakrids-pulveret har en tendens til at klumpe. Små klumper gør ikke noget, idet det smager godt. Til sidst tilsættes anisolien og der skal igen røres rund og samles ind fra kanterne så olien bliver jævnt fordelt. Bolcherne klippes i mindre stykker, gøres runde og flade med en let tryk med håndfladen. |
2 ml. sort farve | |
3 spsk. lakridsekstrakt | |
½ spsk. fint salt | |
2 ml. anisolie | |
Spejderhagl | |
1 portion bolchegrundmasse | Bolchemassen hældes ud på den oliesmurte
bolchemåtte, sort farve tilsættes. Når farven er jævnt fordelt tilsættes
heksepulveret og der skal røres grundigt rundt i massen. Bolcherne klippes i mindre stykker og trilles runde. Ryst spejderhaglene i lakridsekstrakt el. hekse-pulver. |
2 ml. sort farve | |
4 spsk. heksepulver (= 1 del lakridspulver + 1 del salmiakpulver) |
Ovennævnte opskrifter er gengivet i henhold til tilladelse fra Det Søde liv og kan læses i Helle Beisheim's bog: Alle tiders Bolcher fra forlaget Klematis.
Karameller (som Tavernes bolcherne) | |
2 dl. sukker | Massen kommes i en gryde og koges ca. 20
minutter. Man skal se dråberne fra skeen i massen i gryden. Massen hældes op på
bolchemåtten og tilsættes 5 dråber pebermynteolie. Når karamelmassen er lidt afkølet fordeles denne i små stykker på et stykke bagepapir og formes som karameller. Nå massen er afkølet rystes karamellerne i flormelis og en meget lille smule kartoffelmel så disse ikke klistre. |
2 dl. sirup | |
2 dl. kaffefløde (fløde 13 %) | |
2 tsk. smør | |
6 dråber pebermynteolie rystes i 1 spsk. flormelis og 1 knivspids kartoffelmel |
Karameller med mandler | |
som ovenstående + | Fremgangsmåden er som ovenstående. Mandlerne
hældes i gryden lige inden den tages af varme, så de kan fordeles jævnt ved omrøring. Når massen er taget af varmen tilsættes flødekaramel-ekstrakten. |
100 gr. småt hakkede, smuttede mandler | |
2 ml. flødekaramel-ekstrakt |
Lakridskarameller | |
Som ovenstående + | Lakridspulveret tilsættes når massen er på bolchemassen. |
3 tsk. lakridspulver |
Brændte mandler | |
1 ½ dl. vand 300 gr. flormelis 200 gr. mandler |
Vand og flormelis koges op. Mandlerne tilsættes.
Koges på halvt blus ca. 2 - 3 min. Når ovennævnte er blevet til et hvidt pulver sættes massen på fuld varme ca. 2 - 3 min. til det er smeltet. Rør kraftigt hele tiden. Når det er smeltet - er mandlerne færdige og lægges på oliesmurt bagepapir. Mandlerne skilles med 2 gafler. |